Razvojna banka šansa za privredu

Bez autora
Sep 26 2011

Dugo najavljivanu Razvojnu banku privreda Srbije dobiće iduće godine. Privrednici od takve državne banke očekuju povoljne, dugoročne kredite koji neće biti dodeljivani po partijskoj liniji, već za one projekte koji su namenjeni izvozu i otvaranju novih radnih mesta. Za privrednike će Razvojna banka doći u trenutku kada su potrošene sve zalihe novca, kada dugovi rastu, a krediti koje nude poslovne banke su skupi. Samo nove investicije i dugoročni krediti mogu smanjiti nezaposlenost, a to ne može da se dogodi bez nove Razvojne banke. U privredi se slažu da je izgubljeno dosta vremena na to da se skroji zakon o Razvojnoj banci, ali da je važno da nema nedoumica i problema kada počne da radi. Bitno je da odlučivanje u banci bude profesionalno i depolitizovano. Ne tako slatka muka Vlade je ta, što je, prema nezvaničnim procenama, za početak rada te banke potrebno milijardu evra. Za samu banku premijer kaže da je od strateškog značaja i da je to razlog što se pažljivo priprema.

Razvojna banka šansa za privreduSrbija sledeće godine dobija Razvojnu banku, najavio premijer Mirko Cvetković. Privrednici od takve banke očekuju kredite koji će podstaći izvoz i otvaranje novih radnih mesta.

Dugo najavljivanu Razvojnu banku privreda Srbije dobiće iduće godine, kaže premijer Mirko Cvetković. Privrednici od takve državne banke očekuju povoljne, dugoročne kredite koji neće biti dodeljivani po partijskoj liniji, već za one projekte koji su namenjeni izvozu i otvaranju novih radnih mesta.

Za privrednike će Razvojna banka doći u trenutku kada su potrošene sve zalihe novca, kada dugovi rastu, a krediti koje nude poslovne banke su skupi.

"Samo nove investicije i dugoročni krediti mogu smanjiti nezaposlenost, a to ne može da se dogodi bez nove Razvojne banke", izjavio je direktor "MK Komerca" Miodrag Kostić.

U privredi se slažu da je izgubljeno dosta vremena na to da se skroji zakon o Razvojnoj banci, ali da je važno da nema nedoumica i problema kada počne da radi.

"Bitno je da odlučivanje u banci bude profesionalno i depolitizovano", rekla je potpredsednica PKS Vidosava Džagić.

Ne tako slatka muka Vlade je ta, što je, prema nezvaničnim procenama, za početak rada te banke potrebno milijardu evra. Za samu banku premijer kaže da je od strateškog značaja i da je to razlog što se pažljivo priprema.

"Intenzivno radimo na formulisanju svih detalja o tome kako će Banka da funkcioniše. Očekujem formalno osnivanje za dva-tri meseca, a početak efektivnog rada od početka sledeće godine", istakao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Iz ugla poslovnih banaka, Razvojnu banku ne vide kao konkurenciju.

Draginja Đurić iz Banke Inteza kaže da će joj biti drago ako Razvojna banka bude u fukciji razvoja realnog sektora i ako kamatne stope budu neopterećene svim onim kako posluju poslovne banke.

Da se osnuje banka koja će imati jeftinije i lakše dostupne kredite privrednici apeluju od početka krize, navodeći da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema takvu banku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik